Piano Day: Christine Ott [FR] + Julien Marchal [FR]

Apr
01
2018
15:00

Tivoli Vredenburg
Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht
Entree: € 15
https://www.tivolivredenburg.nl

 

In het kader van Piano Day, een jaarlijks initiatief in het leven geroepen door Nils Frahm, krijg je twee pianoartiesten die de scheidingslijn tussen klassieke en moderne composities graag opzoeken.

Christine Ott [FR]
Christine Ott is een Franse componiste en pianiste. Zij kreeg vooral bekendheid door haar samenwerkingen met Yann Tiersen, Radiohead en Tindersticks. Daarnaast speelde ze in diverse klassieke orkesten. De laatste jaren treedt ze steeds meer zelf in de schijnwerpers. Met als laatste wapenfeiten de prachtige solo albums ‘Tabu’ en ‘Only the silence remains’, die in 2016 uit werden gebracht.

Christine Ott heeft zich gespecialiseerd in de ‘Ondes Martenot’. Een bijzonder instrument, ontworpen door Maurice Martenot in 1918, dat piano combineert met electronische opgewekte tonen. Een oud muziekinstrument die raadselachtige en boeiend golven speelt en doet enigzins denken aan de theremin. De muziek van Ott is hierdoor al even wonderlijk als het instrument waarmee het gemaakt wordt. Het is deels Satie, maar door de onheilspellende elektronische klanken ook deels en onheilspellende soundtrack.

Julien Marchal[FR]
Julien Marchal, geboren in 1985, is een Franse componist, pianist en sound designer. Hij speelde in diverse bands, studeerde zowel jazz als moderne muziek aan het Conservatoire de Bordeaux, en verdiepte zich in musicologie aan de Université Bordeaux Montaigne.

Julien begon zich te interesseren in moderne componisten als Philip Glass, Charles Ives en Erik Satie. Hij raakte geobsedeerd met hun zoektocht naar extase binnen de klassieke muziek. Maar Julien’s minimalisme nam een uniekere vorm aan door zijn invloed vanuit onverwachte hoek: de electronica. Hij begon te luisteren naar John Hopkins, Burial, Mum, en in het bijzonder naar Boards of Canada, voor wie hij grote waardering kreeg. Deze liefde voor geluid leidde hem naar zijn album-serie «INSIGHT».

Insight is een verzameling van introspectieve, zacht neerdalende stukken, geconstrueerd vanuit een een diep respect voor klassieke kunst. Omringd door de moderniteit van het minimalisme en experimentele muziek, vecht Marchal zich vrij van alle klank die als overbodig gezien kan worden. Hij laat zich vooral door essentiële elementen leiden: “Wat mij het meest inspireert is de muziek zelf, soms de melodie, maar vooral harmonie.”

Julien Marchal kent de kracht van stilte. Met zijn album “Insight” schept hij een oase van rust temidden van de hectiek van de alledaagse muziek. Hij zuivert muziek van elke overdrijving, om zo tot de essentie terug te keren: harmonie. Noten bewegen zich op subtiele wijze over de mechaniek van de piano, alsof de hamers golvend tegen de gespannen snaren kaatsen. Deze eenvoud geneest ons van opwinding, en geeft onze gedachten de vrije ruimte. De vanuit Bordeaux werkende componist creëert zo een vorm van muzikaal naturisme.

Julien Marchal’s muziek is een ode aan de kunst en de liefde om hem heen, maar het is vooral een ode aan zijn instrument, het epicentrum van zijn leven: “De piano kent een ongekende schoonheid, haast ongrijpbaar. Het instrument is enorm veelzijdig: monsterlijke, oneindig, en tegelijkertijd niets. Het is abstract.” Toch brengt Marchal concrete, diep ademende, emoties over.

join this event on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *